Binnenkort internet in elke gevangenis

Alle gedetineerden in ons land kunnen binnenkort vanuit hun cel bellen, digitale tv kijken, films huren en gamen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Justitie gaat alle gevangenissen uitrusten met het beveiligde platform ‘Prison Cloud’, daarmee kan een gevangene ook online een job zoeken en zijn dossier opvolgen.

Op dit moment zijn er al twee gevangenissen uitgerust met ‘Prison Cloud’, die van Beveren en Leuze. De komende drie jaar volgen de andere gevangenissen.

USB-sleutel
Elke cel zal een flatscreen-tv aan de muur krijgen. Die kan een gedetineerde alleen activeren met een unieke USB-sleutel, waarop al zijn persoonlijke informatie zit opgeslagen. In de eerste plaats is het de bedoeling dat 'Prison Cloud' een gedetineerde mee begeleidt naar een normale terugkeer in de maatschappij.

Beveiliging
Volgens e-Bo Enterprises, het Ieperse bedrijfachter 'Prison Cloud', is het platform goed beveiligd. "Vanuit een centrale kamer kunnen cipiers de volledige controle bewaren", klinkt het. De gevangenisdirectie bepaalt ook welke websites een gedetineerde mag bezoeken en wat hij daar kan doen. Zo kan hij niet op sociale media terecht.

Kostprijs
"Hoeveel de opstart van een 'Prison Cloud' kost, is afhankelijk van het aantal uit te rusten cellen en de vereiste werkzaamheden", zegt minister van Justitie Koen Geens. In de gevangenis van Marche-en-Famenne, dat over 312 plaatsen beschikt, bedragen de installatiekosten alvast 900.000 euro.