Seksuele opvoeding voor asielzoekers?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat aan alle asielzoekers cursussen laten geven over hoe ze met vrouwen moeten omgaan. "Sommige opvangcentra zetten hier al op in, maar we zullen dit de komende weken uitbreiden", zei hij deze morgen aan radiozender Qmusic. 

“Het is heel belangrijk dat we hierop inspelen”, aldus Francken. “Er is een enorme instroom van alleenstaande mannen die uit totaal verschillende culturen komen en waar er een strikte scheiding is tussen mannen en vrouwen. In hun ogen is het hier een heel vrije maatschappij en dat zorgt soms voor problemen. Het is dus heel belangrijk dat we uitleggen hoe ze moeten omgaan met vrouwen en wat er in onze cultuur wel en niet normaal is.”

Noorwegen
Francken volgt zo het voorbeeld van Noorwegen waar migranten al langer dergelijke cursussen krijgen. Ze krijgen er les over hoe ze vrouwen moeten behandelen. "We zullen het Noorse model kopiëren en de komende weken en maanden invoeren in alle Belgische centra", luidt het.  

Werkgroep
Francken heeft met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ook een werkgroep opgericht om te zoeken hoe sneller en kordater opgetreden kan worden tegen asielzoekers die zich misdragen. Een van de nieuwe maatregelen bestaat erin dat wie zich misdraagt, kan worden opgesloten in een gesloten asielcentrum.