Tabaksfederaties: "Rookverbod onder 18"

De Belgische tabaksfederaties stellen zelf voor om roken te verbieden voor wie nog geen achttien jaar is. Het opmerkelijke voorstel komt er na de studie van de Stichting tegen Kanker die gisteren werd gepubliceerd. Daarin stond dat ons land niet genoeg doet om het aantal rokers terug te dringen.

"De Belgische tabaksfederaties beseffen dat het product dat zij op de markt brengen een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt en willen deze niet uit de weg gaan,” zeggen de tabaksfederaties. “Daarom pleiten we voor een doelmatige wet- en regelgeving, die gebalanceerd, uitvoerbaar en effectief is.”

Dat de overheid niks doet, spreken de federaties tegen. Er zijn nog nooit zoveel wetswijzigingen geweest om het roken te ontmoedigen, zeggen ze. Het gaat onder andere over de grotere gezondheidswaarschuwingen die op de zijkanten van pakjes moeten komen en het verbod op smaken zoals vanille of menthol.

Door een rookverbod voor minderjarigen zou de overheid een duidelijk signaal kunnen geven tegen het tabaksgebruik bij jongeren, stellen de tabaksfederaties. Zelf zien ze niets in de voorstellen van de Stichting tegen Kanker, zoals een reclameverbod in krantenwinkels of een invoering van neutrale sigarettenpakjes. "Dat zal alleen illegale circuits ten goede komen", klinkt het.