Fictieve award kost FWO-topman de kop

Jurgen Tack is niet langer de secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). De samenwerking wordt in onderling overleg stopgezet omdat het verder functioneren van Tack "niet meer wenselijk is", luidt een persbericht van het FWO. Tack kwam in opspraak omdat hij zichzelf een fictieve award had toegekend in 2012.

Jurgen Tack was nog maar sinds 1 november 2015 topman van de stichting, die fundamenteel onderzoek in Vlaanderen financiert. Maar al na een maand ontstond er ophef rond de man. Een en ander heeft te maken met een prestigieuze award die Tack in 2012 in ontvangst zou gekregen hebben. Een award waar hij mee had uitgepakt, maar die niet bleek te bestaan, zo bracht nieuwssite apache.be naar buiten.

Bovendien was er ook een kunstwerk verbonden aan de prijs. Dat kunstwerk had hij zelf gekocht in een kunstgalerij voor 3.000 euro, twee weken voor de uitreiking van de prijs. Tack zelf hield al die tijd vol dat iemand hem had bedrogen. Maar de druk op zijn persoon bleef aanzwellen en leek ook niet te verminderen. De samenwerking wordt nu stopgezet, volgens het persbericht in onderling overleg. 

Politiek staartje
De hele heisa rond Tack krijgt nu ook een politiek staartje. Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) ziet namelijk een grote verantwoordelijkheid voor minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). "Dat het ontslag nu pas wordt gegeven heeft onnodig veel schade aan het FWO berokkend", aldus Van Malderen. "Had men onmiddellijk alert geweest in plaats van Tack als slachtoffer af te schilderen, had veel imagoschade kunnen worden vermeden." Daaraan is de minister mee verantwoordelijk, vindt het parlementslid.