Dossier Terreurdreiging

Laatste gesprek terroristen Verviers

Ongeveer een jaar na de antiterreuractie in Verviers in januari 2015 heeft de Franse krant Le Monde geluidsfragmenten uitgebracht van de laatste gesprekken tussen de terroristen Khalid Ben Larbi en Soufiane Amghar. “Morgen gaan we geschiedenis schrijven”, waren enkele van hun laatste woorden.

Het is donderdag 15 januari 2015 kwart voor zes 's avonds als de speciale eenheden van de politie een huis in Rue de la Colline in Verviers bestormen. De politiediensten weten wie er verblijft, want via verborgen microfoontjes hebben ze de gesprekken tussen de bewoners afgeluisterd.

Codetaal
Het gaat om Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi. Ze plannen een aanslag op twee politiekantoren. De gesprekken die de speurders toen hoorden, werden door Le Monde gepubliceerd. "Welke dag is het? -Woensdag ….. Het is morgen dat ze Belgen gaan doden." De mannen praten in codetaal, omdat ze vermoeden dat ze worden afgeluisterd. Ze zijn ook extreem gespannen en reageren op het minste geluid. "De buurman en buurvrouw zijn binnengekomen en weer buitengegaan… Ik heb de deur gehoord. Zie jij het licht?"

Abdelhamid Abaaoud
Uit de gesprekken blijkt ook dat de mannen hun orders kregen van Abdelhamid Abaaoud - de terrorist die bij de antiterreuractie in Saint-Denis gedood werd. Hij vroeg zijn kompanen voorzichtig te zijn, regelmatig van telefoon en simkaart te veranderen, hun auto’s te controleren op afluisterapparatuur en hun wapenarsenaal te bewaren in een box of een garage.

Scenario
Ze spreken ook een scenario af, voor mocht het fout lopen. "Jij, daar, als het ooit… Wanneer jij vertrokken bent, schiet ik in de deur en jij opent ze." 's Avonds krijgt het duo gezelschap van Marouane El Bali. Zijn bezoek doet de politie beslissen om de volgende dag binnen te vallen want volgens Le Monde heeft hij een pakket mee met minstens één wapen. "Een kalasjnikov, groot, lang, met houten kolf. Niet slecht, he?"

Tijdens de inval van de speciale eenheden kwamen Amghar en Ben Larbi om het leven. El Bali werd gearresteerd.