Dossier Vakbondsacties

Rijdt uw trein tijdens staking?

De grote vraag voor iedere treinreiziger is: rijdt mijn trein morgen en overmorgen? Een eenvoudig antwoord bestaat niet op de vraag. “Alles hangt af van waar je vertrekt en waar je naartoe moet”, zegt Bart Crols van NMBS. Maar dat er ook in Vlaanderen gevolgen zullen zijn, is niet uit te sluiten.

Concreet is de situatie als volgt: de Waalse afdelingen van de spoorbonden staken morgen en overmorgen zeker. De Vlaamse afdelingen roepen hun leden op om dat niet te doen. En dan is er nog de machinistenvakbond ASTB. Die laat de keuze over aan de leden. Een onbekende factor dus.

Vlaanderen

Dat vertaalt zich ook naar het treinaanbod: “Als het traject volledig in Vlaanderen valt, dan zal je normaal een trein hebben. Er kan wel enige vertraging zijn, en hier en daar een afgelaste trein is niet uit te sluiten, afhankelijk van wat er in Brussel gebeurt. Maar grosso modo rijden de treinen in Vlaanderen”, aldus Crols.

Wallonië

Een heel ander verhaal is het in Wallonië: “Daar zal je al goed moeten zoeken naar een rijdende trein.” Heeft jouw trein een vertrekpunt of aankomst over de taalgrens, dan is de kans nihil dat je op je bestemming geraakt.

Brussel

En dan is er nog het knooppunt tussen dat alles: Brussel. Net daar moet een heel groot deel van de treinen passeren, ook op sommige Vlaamse trajecten zoals Gent-Leuven. “Wij zullen er alles aan doen om de noord-zuidverbinding zo vlot mogelijk te laten verlopen”, zegt Crols. Maar net daar zit het risico: “We hebben bij vorige stakingen gezien dat er sporen geblokkeerd worden, seinhuizen bezet… Dat kunnen we niet voorspellen en het valt dus af te wachten wat het zal geven in de hoofdstad.” Als die noord-zuidas niet gevrijwaard kan worden, zullen er dus ook gevolgen zijn in Vlaanderen. Hoe groot die zijn, valt moeilijk te zeggen.

Wat kan je waar verwachten?