Staking lokt woede en 'tegenacties' uit

UNIZO-topman Karel Van Eetvelt vindt de houding van de Franstalige spoorbonden ronduit onaanvaardbaar. “Zij pleiten constant voor overleg maar in realiteit geven zij prioriteit aan stakingsacties en weigeren zij de facto het overleg”, zegt hij aan VTM NIEUWS. Het is de eerste keer dat UNIZO zo zwaar uithaalt naar een spoorstaking.

“De stakingsacties bij het spoor zijn onaanvaardbaar. Het is een regelrechte gijzeling van de mensen die willen gaan werken en een aanslag op de economie”, fulmineert UNIZO in een persbericht. Stakingen jagen de mensen bovendien maar weg van het openbaar vervoer. Eigenlijk schieten de vakbonden dus in eigen voet, vindt UNIZO .

Van Eetvelt hekelt ook de rol van de vakbonden in het overleg over het herenakkoord, dat afspraken tussen vakbonden en werkgevers over sociale conflicten moet vastleggen. UNIZO is daarin duidelijk: “Wetten moeten voor iedereen van toepassing zijn, ook op mensen die een rood, groen of blauw hesje dragen als ze acties voeren”, zegt Van Eetvelt. “Zij overtreden ongestraft wetten die op iedereen van toepassing zijn. Dat zijn dingen die niet kunnen.”