Belg kiest te vaak voor dure energie

Belgen kiezen nog steeds voor dure energieleveranciers en dat terwijl er veel goedkopere alternatieven zijn. Dat staat in een nieuw rapport van de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas. Opmerkelijk: mensen die wisselen van leverancier kiezen toch voor een duurdere optie.

Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste formule voor gezinnen bedraagt 174 euro per maand voor elektriciteit en zelfs 393 euro voor gas. Ondanks dit verschil hebben de 10 duurste leveranciers toch een marktaandeel dat 10 tot 20 keer groter is dan de 10 goedkoopste.

Dit is extra opvallend, want Belgen behoren tot de grootste overstappers ter wereld. Alleen merkt de CREG dat er vooral gewisseld wordt tussen de duurdere opties en dat ze de goedkoopste aanbieders vaak links laten liggen.

Extra service
Volgens Annemarie de Vreese van de CREG vergelijken de belgen nog niet goed genoeg. Hierdoor wisselen we wel, maar blijven we toch kiezen voor de duurdere producten. Dat komt omdat leveranciers vaak bijkomende diensten aanbieden, zoals onderhoud van de ketel of een betere klantendienst.

De vraag is nu of die service de hogere prijzen kunnen verantwoorden, want bijvoorbeeld een goede klantendienst zou standaard moeten zijn.

Online slaat niet aan
En dan zijn er ook nog producten die via het internet worden aangeboden. Die slaan volgens het rapport niet aan en komen niet boven de 4 procent marktaandeel uit. Die producten zijn echter wel interessant. De CREG is nu van plan te onderzoeken hoe het komt dat die zo weinig in de smaak vallen.