Veel rokers steunen anti-tabaksmaatregelen

Een nieuwe enquête van de Stichting tegen Kanker toont dat de maatregelen tegen roken op veel steun kunnen rekenen van de bevolking. Opvallend: ook bij rokers liggen de maatregelen goed in de markt.

Maar liefst 91 procent van de ondervraagden is voor een rookverbod in wagens waar minderjarigen aanwezig zijn. Onder de rokers is dat 87 procent. Ook het rookverbod in cafés kan op veel bijval rekenen: 82 procent is voor en ook 66 procent van de rokers steunt de maatregel.

In 2015 rookte een vijfde van de Belgen, 17 procent steekt dagelijks een sigaret op. Bijna drie kwart van de rokers heeft spijt dat ze begonnen zijn met roken en 64 procent wil van zijn verslaving af.

40 doden per dag

Ondanks de steun voor de maatregelen hinkt ons land achterop in Europa op gebied van rookpreventie. Zo zullen er in verschillende Europese landen al merkneutrale sigarettenpakjes doorgevoerd worden, maar daar is in België voorlopig nog geen sprake van. En nieuwe maatregelen zijn nodig, zegt de Stichting tegen Kanker, want er sterven nog elke dag 40 mensen als gevolg van het roken.