Tweede jaar op rij meer verkeersdoden

In 2015 zijn 755 verkeersdoden gevallen op de Belgische wegen. Een stijging van 4% tegenover 2014. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens experts zijn er verschillende oorzaken: het goede weer, de heropflakkering van de economie en gsm'en achter het stuur.

Het aantal verkeersdoden steeg van 727 naar 755. In de rest van Europa is dezelfde tendens te zien. Volgens Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) overstijgen de mogelijke oorzaken dan ook Vlaanderen of België. "Specialisten verwijzen naar de weersomstandigheden als een belangrijke factor in die stijging. Want als het warmer is, zijn er meer zwakke weggebruikers”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

Het goede weer is niet de enige reden. "Door de economische heropflakkering zijn er meer auto's op de baan, die bovendien meer kilometers afleggen. Daarnaast speelt ook het toenemende gsm-gebruik een rol. Steeds meer mensen bellen, sms'en of internetten achter het stuur."

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) stelde enkele weken geleden nog maatregelen voor op de Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid. De minister wil in 2020 naar maximaal 420 verkeersdoden voor het hele land.