Dossier Terreurdreiging

Aanslag oudjaar verijdeld, blijkt uit brief

Er is op oudejaarsavond wel degelijk een terreuraanslag in ons land verijdeld. Enkele leden van de motorclub Kamikaze Riders hadden concrete plannen om politiemensen en militairen aan te vallen op en rond de Grote Markt van Brussel. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Eén van de verdachten had zelfs al een martelaarsbrief opgesteld waarin hij de aanslag opeiste.

De geplande aanslag op oudejaarsavond in Brussel werd onder meer beraamd door Saïd Souati en Mohamed Karay. Zij zijn respectievelijk stichter en lid van de motorclub Kamikaze Riders. Van stichter Souati was al langer bekend dat hij geradicaliseerd was en sympathiseerde met Islamitische Staat.

Martelaarsbrief praat aanslag goed

De twee werden vorige week opgepakt bij huiszoekingen over het hele land. Nu blijkt dat hun plannen om een aanslag te plegen zeer concreet waren. Zo bevestigen bronnen aan VTM NIEUWS dat bij Karay een martelaarsbrief werd aangetroffen. De brief leest als een soort testament waarin hij zijn dood als martelaar aankondigt en de aanslag goedpraat.

Twee andere leden van de motorbende hebben aan de onderzoeksrechter bekend dat er plannen bestonden voor een aanslag, die tot in de puntjes was uitgestippeld. Bij de aanslag hadden de verdachten de bedoeling om op oudejaarsavond, voor middernacht toe te slaan op de Brusselse Grote Markt.

"Plannen waren zeer concreet"

"De plannen waren zeer concreet", zegt ook VTM NIEUWS-expert Faroek Özgünes. "Het federaal parket wil het bericht niet officieel bevestigen, maar verschillende bronnen hebben onze informatie, onafhankelijk van elkaar, bevestigd. De plannen om de aanslag te plegen waren heel concreet. Dat blijkt ook uit het feit dat één van de twee verdachten een martelaarsbrief heeft achtergelaten."

Deze Brusselse doelen wilden terroristen treffen

Het doel was om twee militairen die aan het patrouilleren waren dood te schieten. Daarna zouden de terroristen zich richten op het politiecommissariaat op de Kolenmarkt, een zijstraat van de Grote Markt. Ook daar wilden ze de aanwezige politiemensen doden.

Geen vuurwerk

Zover is het gelukkig niet gekomen. Na de arrestaties van de twee hoofdverdachten volgden verschillende huiszoekingen in de entourage van de Kamikaze Riders. Bovendien werd het dreigingsniveau voor de Brusselse politiecommissariaten opgetrokken van 2 naar 3, al is dat niveau intussen weer verlaagd. Officieel omdat de concrete dreiging voor een aanslag is geweken.

Het enige dat de feestvierders op de Grote Markt uiteindelijk gemerkt hebben van de dreiging, is dat het traditionele vuurwerk in de hoofdstad niet is doorgegaan.