Dossier Terreurdreiging

Dreigingsniveau politie en leger zakt

Het dreigingsniveau voor politie en leger in Brussel, dat vlak voor nieuwjaar naar niveau drie werd opgetrokken, daalt weer naar twee. Dat zegt het OCAD, het orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging.

Van 3 naar 2
Het dreigingsniveau ging naar drie op 28 december omdat volgens de veiligheidsdiensten een “mogelijke en waarschijnlijke dreiging in de stijl van de aanslagen van Parijs”  heerste. De mogelijke doelwitten van die dreiging waren de Grote Markt en het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel.  Ook de militairen en politieagenten in uniform in Brussel waren een mogelijk doelwit.

"Plots maar niet onverwacht"
De daling van het dreigingsniveau was niet onverwacht. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck: "De dreiging gold voor de eindejaarsperiode en die is nu voorbij." Toch was de beslissing eerder verwacht in de loop van januari. De daling kwam er zo snel dat de politie het moest vernemen via de pers.

De politiecommissariaten beslissen nu zelf of ze de extra veiligheidsmaatregelen afbouwen. Om veiligheidsredenen communiceren ze daar niet over.

Zakt dreiging ook in rest van land?
De komende uren en dagen gaat het OCAD de koppen bij mekaar steken om te bekijken of het dreigingsniveau 3 nog moet behouden worden, nu de eindejaarsperiode voorbij is. Dat kondigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vanmorgen aan.