Dossier Vluchtelingencrisis

3 keer zoveel 'speciale' repatriëringsvluchten

Vorig jaar werden 25 speciale vluchten ingezet om in totaal 150 mensen die illegaal in België verbleven, het land uit te zetten. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vandaag. Het gaat om een verdriedubbeling van het aantal speciale vluchten, zegt het kabinet van Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA). Deze vluchten worden ingezet voor de "zware gevallen" die niet met een gewone lijnvlucht gerepatrieerd konden worden.

Geplande vluchten Defensie
Een deel van die "zware dossiers" werd gerepatrieerd met reeds geplande vluchten van Defensie, een nieuwigheid. De rest van de vluchten werd uitgevoerd door het Europese grensbewakingsbureau Frontex, in samenwerking met andere landen van de Europese Unie. Kinshasa (DRC), Pristina (Kosovo) en Tirana (Albanië) waren de drie belangrijkste bestemming voor die speciale vluchten. 

"Dank aan para's"
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie is blij met de verdriedubbeling van de repatriëringsvluchten. "De ambities was één special flight per maand en het zijn er drie", laat hij weten via Twitter. Hij bedankte ook expliciet "de para's" en zijn collega minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).