Treinstaking gaat dan toch door

De treinstaking van 6 en 7 januari gaat dan toch door. Dat bevestigde de Franstalige socialistische vakbond CGSP Cheminots op Twitter.

Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots, had eerder vandaag aangekondigd toch door te zullen gaan met de staking tenzij er voor zondagavond 22u extra garanties kwamen van het kabinet van minister Galant. Die kondigde vervolgens aan niet meer te willen onderhandelen. De regering bleef bij haar standpunt dat een bemiddelaar zou worden aangesteld als de stakingsaanzegging opgeheven werd.

Omstreeks 22u liet de vakbond via Twitter weten geen nieuws te hebben ontvangen van minister Galant en door te gaan met de staking.

Vlaanderen vs. Wallonië

Even later liet ook Isabelle Bertrand, nationaal secretaris van het christelijke CSC Transcom, weten te zullen staken. Die beslissing is volgens Bertrand onomkeerbaar. Zo komen de Franstalige en Vlaamse vakbonden lijnrecht tegenover elkaar te staan, want aan Vlaamse kant hadden zowel de socialistische als christelijke vakbonden hun stakingsaanzegging ingetrokken.

Morgen vindt er nog een overleg plaats tussen alle vakbonden, maar dat is naar alle waarschijnlijkheid niet meer dan een formaliteit.