Doel 1 onverwacht stilgelegd

De kerncentrale Doel 1 is zaterdagavond kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld. Er was een probleem bij de alternator, zo is zondagochtend vernomen van Els De Clercq, manager nucleaire communicatie.

"De alternator situeert zich in het klassieke gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt", aldus De Clercq. Er worden verder metingen gedaan om de details van de storing te kennen.

De automatische stop van Doel 1 heeft geen impact gehad op de veiligheid van de omgeving, de medewerkers of de installaties van de kerncentrale.

"Geen stroomtekort

Er is voorlopig geen risico op een stroomtekort. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee. “Het vriest niet, er is genoeg zon en genoeg wind. Dus er kan uit alternatieve energiebronnen voldoende elektriciteit geproduceerd worden. Ook als het gaat vriezen, valt het gelukkig nog mee. Electrabel denkt het probleem nog op te lossen binnen enkele dagen. Doel 3 gaat bovendien ook over enkele dagen opgestart worden.”

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft in de studio van VTM NIEUWS gereageerd op de stillegging van kernreactor Doel 1. “Laat de experts hun werk doen”, was haar antwoord.

Geen gevaar

Volgens minister Jan Jambon is er nooit enig gevaar geweest. Hij zegt wel dat er binnen enkele weken tests gepland staan waarbij ook buitenlandse experts aanwezig zullen zijn.