Dit doe je in 2016 best met je spaargeld

“Wat doe je met 10.000 euro spaargeld?” Die vraag beantwoordt VTM NIEUWS-expert Paul D’Hoore in ‘De Grote Geldbarometer’. Net als vorig jaar heeft D’Hoore aan zes banken gevraagd wat zij hun klanten adviseren om dit jaar met hun spaargeld te doen. Voor 2016 besteedt hij de portefeuille van 10.000 euro van ‘De Grote Geldbarometer’ als volgt:

1. Aandelen: 5.058 euro 

We stoppen dit jaar meer dan de helft van onze 10.000 euro in aandelen. Toch een waarschuwing: wie liever geen enkel risico loopt, laat deze categorie beter aan zich voorbijgaan.

2. Obligaties: 3.000 euro

Ook deze categorie zal in 2016 iets minder opbrengen. In vergelijking met spaarboekjes ligt het te verwachten rendement wel hoger. 

3. Spaarboekje: 917 euro

Zoals bekend zullen spaarboekjes dit jaar nog minder opbrengen dan vorig jaar. Toch zijn ze belangrijk, want het is altijd goed om een veilige buffer aan te leggen.

4. Kapitaalbescherming: 333 euro

Bij deze fondsen beleg je op de beurs, maar ben je wel zeker dat je geen verlies zal boeken. Daardoor krijg je ook niet de volledige winst uitbetaald, maar je krijgt wel het volledige basisbedrag terug.

5. Vastgoed: 333 euro

Vastgoed is nog steeds een goede investering, maar vorig jaar daalden de huisprijzen wel lichtjes. Een groot rendement moet je hier dus niet onmiddellijk verwachten.

6. Grondstoffen: 167 euro

Nog een nieuwe categorie. Grondstoffen als koffie en kopen hebben het slecht gedaan. Maar dat zal niet blijven duren: er moet een herstel komen. 

7. Hefboomfondsen: 167 euro

Dit zijn vrij gespecialiseerde fondsen die heel hard kunnen stijgen, maar ook heel hard kunnen dalen. Met 167 kan je als particulier eigenlijk weinig doen in deze categorie.

8. Goud: 25 euro

Goud heeft het vorig jaar bijzonder slecht gedaan, en de verwachten voor 2016 zien er ook niet goed uit. Daarom investeren we maar een heel klein deel in goud.

De resultaten van ‘De Grote Geldbarometer’ van 2015 kan je hier bekijken. Daaruit blijkt dat de portefeuille van 10.000 euro op een jaar tijd 1.1375 euro had opgebracht. Of ‘De Grote Geldbarometer’ in 2016 even succesvol wordt, weten we over exact een jaar.