Veel koopjesjagers op eerste soldendag

De eerste dag van de solden sluit af met 4 tot 10 procent meer omzet dan dezelfde dag vorig jaar. En dat was nodig, want door het zachte weer liep de verkoop van onder meer winterkleren de afgelopen weken niet echt vlot.

Deze ochtend kwam de verkoop nog traag op gang, waarschijnlijk omdat veel mensen gisteren nog Nieuwjaar vierden. Maar volgens een rondvraag van Comeos, de federatie voor handel en diensten, is er op de eerste dag toch vier procent meer verkocht dan vorig jaar. Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modedetaillisten spreekt zelfs van 5 tot 10 procent.

Fikse kortingen

Omdat de handelaars de afgelopen weken geen sterke verkoopscijfers zagen, beginnen de solden meteen stevig, met gemiddelde kortingen van 30 procent. Daardoor gaan duurdere items nu makkelijker over de toonbank. Ook jassen, truien en stevige schoenen zijn populair. Veel mensen hebben door het warme weer dan ook gewacht op de koopjes om hun winterkleren te kopen.

Ook op zondag zullen de meeste winkels open zijn voor kooplustigen die nog hun slag willen slaan voor het einde van de kerstvakantie.

Verkeershinder

De drukte van de eerste koopjesdag zorgde in het centrum van Antwerpen voor heel wat verkeershinder. "De politie heeft het verkeer moeten omleiden om de situatie onder controle te houden”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Katleen Peeraer in Antwerpen. “Ook morgen zijn de winkels open, de politie vraagt dus om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar de stad te komen en de auto thuis te laten.”