Bijna helft jongeren gsm't bij het fietsen

Vijfenveertig procent van de jongeren durft weleens te surfen of te sms'en op de fiets en tegen de rijrichting te rijden op wegen waar dat niet mag. En 43 procent telefoneert soms tijdens het fietsen en 40 procent rijdt al eens zonder handen. Dat blijkt uit een fietsenquête die mobiliteitsclub VAB uitvoerde bij 868 jongeren.

De deelnemers aan de enquête overschatten hun kennis van de verkeersregels: 94 procent van de jongeren vindt die kennis goed tot uitstekend. Als er echter vragen worden gesteld over enkele concrete verkeerssituaties, zoals de voorrangsregels of de regels rond het naast elkaar fietsen, blijkt dat ze de verkeersregels vaak niet kennen.

De grote meerderheid van de jonge fietsers (84 procent) vindt dat autobestuurders meer rekening moeten houden met hen. Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) vindt dat fietsers zelf roekeloos zijn en een kleine 60 procent vindt dat fietsers de verkeersregels niet respecteren.

VAB vindt dat er in elk jaar van het secundair onderwijs aandacht besteed moet worden aan verkeerseducatie en niet enkel in het laatste jaar.

BIVV: meer verkeer op school

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid dringt aan op meer aandacht voor verkeerslessen in de middelbare school. Hoge boetes helpen ook wel natuurlijk, maar jongeren moeten toch vooral leren hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen.

Getest

In september 2014 waarschuwde de Stichting Verkeerskunde al voor het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez deed toen de test van wat je (niet) ziet als je sms't of surft op de fiets.