Kwart overtreders zwaar dronken

Maar liefst 27 procent van alle chauffeurs die drinken en rijden, is echt zwaar dronken. Dat blijkt uit een tussentijds BOB-rapport waarover Het Laatste Nieuws bericht. De politie trok de voorbije maand 1.254 rijbewijzen in.

Tijdens deze campagne zijn al ruim 170.000 bestuurders gecontroleerd. 4.700 van hen hadden te veel gedronken. Onrustwekkend is dat de meesten van hen méér dan 0,8 promille in hun bloed hadden, terwijl de limiet op 0,5 ligt. Zo'n 1.200 bestuurders moesten meteen hun rijbewijs voor twee weken afgeven

Vooral in West-Vlaanderen is het een groot probleem. Daar alleen al trokken lokale agenten bijna 180 rijbewijzen in, gemiddeld zes per dag. Enkel in Henegouwen verloren nog meer chauffeurs hun recht op sturen. 

Amper controles tijdens week
West-Vlaanderen is wel de enige Vlaamse provincie waar de resultaten slechter zijn dan vorig jaar. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg worden steeds minder chauffeurs betrapt met een glas te veel op. 

De pakkans blijft echter een probleem: uit cijfers blijkt dat er amper controles zijn tijdens weeknachten. In de weekends wordt er dan wel meer gecontroleerd dan anders.