Rode Kruis roept 3000 bloedzakjes terug

Door een mogelijk technisch probleem bij de verwerking van gedoneerd bloed heeft Rode Kruis-Vlaanderen beslist om naar schatting 3.000 zakjes rode bloedcellen terug te roepen uit de ziekenhuizen. Daardoor komt de bloedvoorraad onder extra druk te staan en daarom doet de organisatie een dringende oproep om in de loop van januari bloed te komen geven.

Bij een controle bleek dat er bij een bepaalde stap in de productie een minuscuul gaatje in het zakje met bloed ontstaan. "Op die manier zouden er bacteriën in de zak kunnen geraken en dus bijgevolg ook bij de patiënt die de rode bloedcellen krijgt toegediend", zegt An Luyten, de woordvoerster van het Rode Kruis. "Het probleem in kwestie is inmiddels verholpen, maar eerder geproduceerde zakjes met rode bloedcellen kunnen aangetast zijn. Om het risico op toediening van een dergelijk bloedproduct aan de patiënt uit te sluiten, roepen we de zakken van die periode nu terug."

'Vers bloed' nodig

Het gaat om ongeveer 3.000 zakjes rode bloedcellen. "Hoe klein het risico ook mag zijn, we spelen altijd op veilig - in het belang van de patiënt. De ziekenhuizen zijn over het huidige probleem ingelicht. De zakjes worden opgehaald en vernietigd", aldus Luyten. De ziekenhuizen krijgen een nieuwe voorraad bloed geleverd.

Maar dat betekent ook wel dat de voorraad van Rode Kruis-Vlaanderen voor de nabije toekomst sterk slinkt en dus in de loop van januari zeker aangevuld moet worden. "De ervaring leert ons dat de bloedvoorraad in het begin van het jaar slinkt. En nu we een relatief grote hoeveelheid terugroepen, daalt de beschikbare voorraad nog meer. Dit kan enkel verholpen worden door een snelle aanvoer van 'vers bloed', vanaf volgende week", aldus Luyten. Om die reden roept het Rode Kruis mensen dus op om in januari bloed te komen geven.