Dossier Terreurdreiging

Vuurwerk in Brussel afgelast

Het vuurwerk in Brussel morgen is afgelast. Ook andere geplande eindejaarsevenementen gaan niet door. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur beslist, na een gesprek met de veiligheidsdiensten. Concreet gaat dus om de afgelasting van het vuurwerk op het de Brouckèreplein, maar ook om de activiteiten langs de Anspachlaan donderdagavond en de dj en lichtshow die voorzien was voor na het vuurwerk. Vorig jaar kwamen ruim 100.000 mensen af op het vuurwerk in de hoofdstad.

Er was lang gewacht om de knoop door te hakken of de festiviteiten zouden doorgaan, om de risico’s goed te kunnen inschatten. Vorig jaar kwamen ruim 100.000 mensen af op het vuurwerk in de hoofdstad. De politie had vanmiddag in VTM NIEUWS al gezegd dat ze ook op dit scenario voorbereid was en dat er een plan B klaarligt.

De stad Brussel zat deze namiddag samen met de veiligheidsdiensten. Die geven de burgemeester advies, maar de uiteindelijke beslissing wordt door Mayeur genomen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten de beslissing van Mayeur volledig te ondersteunen. "We mogen geen onverantwoorde risico's nemen wat betreft dat evenement", aldus Jambons woordvoerder. "Dit wil zeker niet zeggen dat alles gesloten is. In restaurants, cafés en op privé-avonden mag nog altijd gevierd worden." Ook bij Jambon klinkt het dat de bevolking het einde van het jaar nog altijd feestelijk mag vieren.

Wereldnieuws

In de buitenlandse pers was de afgelasting van de festiviteiten meteen groot nieuws. VTM NIEUWS-reporter Wim Naert werd telefonisch geïnterviewd door het Britse Sky News.

'Winterpret' blijft open

De kerstmarkt en de bijhorende "Winterpret"-activiteiten in het centrum van Brussel, blijven de volgende dagen wel open. Winterpret sluit donderdag, omwille van oudejaarsavond, wel om 18 uur de deuren, zoals was voorzien. Maar de kerstmarkt, schaatspiste en kermisattracties blijven nog tot en met zondagavond toegankelijk voor bezoekers.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat het vuurwerk afgelast wordt. Dat gebeurde ook al in 2004, uit solidariteit met de slachtoffers van de tsunami, en in 2007. Die laatste keer had de afgelasting ook te maken met de terreurdreiging. Op 21 december van dat jaar werden veertien personen opgepakt die verdacht werden van de vrijlating van de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi voor te bereiden.