Dossier Terreurdreiging

Wie zijn de Kamikaze Riders?

Bij huiszoekingen zijn gisteren Saïd S. en zijn handlanger Mohamed K. gearresteerd omdat zij aanslagen planden op ‘symbolische’ plaatsen tijdens de eindejaarsfeesten in Brussel. Het duo was lid van motorclub ‘Kamikaze Riders’ in Brussel. De club oogt in eerste instantie relatief onschuldig, maar achter de schermen zijn er leden met sympathieën voor organisaties als Sharia4Belgium, al Qaeda en Islamitische Staat.

De motorclub doet er alles aan om op sociale media een zo positief mogelijk imago te schetsen. Op Youtube is te zien hoe de leden stunts uithalen met hun motors en worden er beelden getoond van een barbecue, waarop familie en vrienden van de leden worden uitgenodigd. Ook Saïd S., één van de gearresteerde mannen, is te zien in het filmpje.

Link met Sharia4Belgium

Achter de schermen is het echter een heel ander verhaal bij de motorclub. Heel wat leden, onder meer Saïd S. en Mohamed K., hebben sympathieën voor terroristische organisaties. De bende heeft rechtstreekse linken met het opgedoekte Sharia4Belgium, via de drie broers Elouassaki, de intussen beruchte familie van Vilvoordse Syriëstrijders.

Daarnaast heeft de motorclub de voorbije jaren op sociale media zijn voorliefde voor Islamitische Staat niet onder stoelen of banken gestoken. Ook de gearresteerde Saïd S. prijst op sociale media de “heldendaden van Islamitische Staat en al Qaeda”.

Indocrinatie?

De twee opgepakte terreurverdachten waren lid van motorclub Kamikaze Riders. “Dat wil niet zeggen dat de hele club verbonden is aan terrorisme”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters. “Het waren wel belangrijke leden van de bende. Dus het gevaar bestaat dat zij jonge leden konden indoctrineren met hun gedachtegoed.”

"Betreur slechte naam"

Een lid van de Kamikaze Riders betreurt dat de naam van de club door de media wordt besmeurd. Volgens de man is de club geen misdaadbende of terroristische groepering, maar een familie die de passie voor motoren deelt. "De motorclub Kamikaze Riders is een 15-tal jaar geleden gesticht door Saïd Souati", zegt Ludovic Ansel, sinds tien jaar lid van de club. "We hebben een honderdtal leden over heel België, van alle origines en geloofsovertuigingen, niet alleen moslims.

Het doet me pijn aan het hart dat de naam van de club nu door de media besmeurd wordt. Het is niet omdat één iemand een stommiteit begaat, dat anderen ervoor moeten opdraaien."

"Mohamed Karay en Saïd Souati ken ik persoonlijk al jaren en hun arrestatie heeft me verrast", gaat de man voort. "Beiden waren weliswaar sterk met hun religie bezig, maar ze hebben nooit blijk gegeven van enig extremisme. Ik ben nooit getuige geweest van enige vorm van islamistische propaganda."