Dossier Terreur in Parijs

Aanslagen Parijs aangestuurd uit België

De aanslagen in Parijs van 13 november zijn volledig aangestuurd vanuit België. Dat zegt de Franse krant Le Monde nadat ze een dossier van de Franse politie kon inkijken.

Om 21u42 werd de sms gestuurd die de aanslagen in gang zette: "On est parti, on commence.". Het nummer was Belgisch en werd enkel gebruikt om te sturen met het toestel dat is teruggevonden in de vuilnisbak aan concertzaal Le Bataclan. Het nummer werd de dag voordien geactiveerd en vlak na de bewuste sms meteen gedeactiveerd.

Op de telefoon uit de vuilnisbak vonden speurders de app Telegram, een berichten-app die bekend staat de privacy van zijn gebruikers te respecteren. Ook vonden ze verschillende plannen van Le Bataclan en zoekresultaten over het concert van Eagles of Death Metal.

Een tweede Belgisch nummer stond de hele avond in contact met Abdelhamid Abaaoud, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen. Ook dat nummer kwam uit België en de ontvanger bevond zich op dezelfde plaats als die van het eerste nummer. Vermoedelijk gaat het dus om dezelfde persoon, maar, zegt Le Monde, de politie weet nog niet om wie het gaat.