Dossier Terreurdreiging

Brusselse motorclub plande aanslagen

De terreurcel die maandag door het gerecht werd opgerold, is ontstaan binnen de Brusselse motorclub 'Kamikaze Riders'. Dat melden verschillende kranten woensdag.

De twee mannen die werden aangehouden, worden door de kranten geïdentificeerd als Saïd S. en zijn handlanger Mohamed K. Volgens de kranten van Mediahuis zouden de twee al op 25 november in het clubhuis van de motorbende hun plannen hebben beraamd.

Sharia4Belgium

De bende heeft rechtstreekse linken met het opgedoekte Sharia4Belgium, via de drie broers Elouassaki, de intussen beruchte familie van Vilvoordse Syriëstrijders. Bovendien heeft de motorclub de voorbije jaren op sociale media zijn voorliefde voor Islamitische Staat niet onder stoelen of banken gestoken.

Vermomming

Bij de huiszoekingen bij de verdachten werd onder meer militaire kledij in beslag genomen. De kranten van De Persgroep schrijven dat de terroristen mogelijk daarvan gebruik wilden maken om zich als militairen te vermommen. Op die manier zouden ze zich tussen de massa kunnen mengen hebben zonder argwaan te wekken.

Mohamed K. ontkent

Mohamed K ontkent dat hij de bedoeling had om aanslagen te pelgen. Dat meldt zijn advocaat, Xavier Carrette. "Mijn cliënt is helemaal niet geradicaliseerd en heeft geen enkel juridisch antecedent", zegt de advocaat, die verder geen commentaar over de zaak kwijt wil.

Wat met vuurwerk?

Nog volgens de kranten zullen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdagavond beslissen of het vuurwerk op oudejaarsavond nog kan doorgaan in de hoofdstad.

Onschuldige motorbende? 

De motorbende 'Kamikaze Riders' oogt in eerste instantie relatief onschuldig. Ze doen er ook alles aan om met zo'n positief mogelijk imago naar buiten te treden, maar achter de schermen sympathiseren heel wat leden met terroristische organisaties zoals IS en Al Qaida. Een aantal leden hebben ook banden met Sharia4Belgium.