Dossier Vluchtelingencrisis

Lommel vindt 945 asielzoekers te veel

Peter Vanvelthoven (sp.a) gaat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vragen of hij het aantal asielzoekers in Lommel kan verminderen. Dat zei de burgemeester van Lommel na afloop van een infovergadering voor buurtbewoners aan VTM NIEUWS. Vanvelthoven vraagt Francken "om een betere spreiding en om een aantal asielzoekers uit Lommel weg te nemen. De gemeente ontvangt binnenkort 945 asielzoekers in het recreatiepark Parelstrand.

Betere spreiding

Vanvelthoven begrijpt dat Francken op zoek moet naar opvangplaatsen, “maar 945 asielzoekers in een kleine gemeenschap is te veel.” De burgemeester vindt trouwens dat Noord-Limburg “best heel veel” asielzoekers opvangt en dat er een betere spreiding nodig is.

"Te veel"

De opkomst voor de infoavond was zeer groot. De zaal met 700 plaatsen zat dan ook meteen vol, waarna een tweede sessie werd georganiseerd. Veel inwoners stellen zich vragen bij de veiligheid van het aantal asielzoekers en vinden dat 945 op één locatie veel te veel is. Dat maakten enkele demonstranten ook duidelijk door voor het infomoment papieren met “te veel” omhoog te steken.

Francken: "Sta open voor gesprek"

Bevoegd staatssecretaris Theo Francken wil nog niks beloven omtrent de situatie in Lommel. Hij staat wel open voor een gesprek, want hij gaat volgende week samenzitten met minister van Binnenlandse Zaken Jambon.