Internet veel trager dan providers beloven

De internetverbinding van veel Vlamingen is een pak trager dan wat internetproviders beloven. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop. Eén op de twee consumenten zou nog niet eens de helft van de beloofde snelheid halen. Omdat ze niet de snelheid krijgen die de provider belooft, betalen de meeste Vlamingen tussen de 150 en 250 euro per jaar te veel, vindt Test Aankoop.

"Misleidend"
Vlamingen kunnen op de website van Test Aankoop meten hoe snel hun internetverbinding is. Bij bijna iedereen die de test online deed, is de internetverbinding veel trager dan de provider belooft. Dat is misleidend, zegt Test Aankoop, en daarbij betaal je wel veel voor die snelle internetverbinding.

1 op de 2 haalt niet eens helft van beloofde snelheid
"Wij stellen vast dat de mensen gemiddeld 150 tot 250 euro teveel betalen voor hun internetverbinding", zegt Simon November van Test Aankoop. "Eén op twee consumenten haalt de 50 procent van de beloofde snelheid niet. En zelfs één op drie haalt zelfs geen 25 procent van de beloofde snelheid."

Compensatie voor traag internet?
Test Aankoop wil dat er een compensatie komt voor wie te traag internet heeft. Proximus wil niet reageren. En bij Telenet hebben ze zware bedenkingen bij de test. 

"Snelheid krijgen waarvoor betaald"
Minister van Telecom Alexander De Croo wil binnenkort samenzitten met de operatoren, om te bekijken hoe iedereen in de toekomst toch krijgt waarvoor hij betaalt. Al valt het volgens hem met dat zogenaamd trage internet nogal mee.

"Luxepositie"
“Laten we ook niet vergeten dat we in ons land absoluut in een luxepositie zitten. Tachtig procent van de mensen die een internetverbinding hebben in ons land, hebben snelheden van meer dan dertig megabit per seconde. Daarmee zijn we de absolute koploper in Europa. Dus we hebben een zeer goede dienstverlening”, zegt De Croo, “Maar ik wil wel absoluut kijken met de operatoren om ervoor te zorgen dat iedereen die betaalt, de snelheid krijgt waarvoor hij betaalt.”