Dossier Terreurdreiging

Gaat vuurwerk in Brussel niet door?

In de nacht van oud op nieuw is het in veel gemeenten traditioneel tijd voor vuurwerk, ook in Brussel. Maar nu er twee terreurverdachten zijn opgepakt die een aanslag planden in de hoofdstad, is het nog maar de vraag of dat vuurwerk zal doorgaan. "Daar is nog niets over beslist", vertelt VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters. 

Sinds de terreuraanslagen van Parijs op 13 november geldt in ons land terreurniveau 3. In de Brusselse politiekantoren is het niveau ook opgetrokken nadat er concrete informatie opdook over een mogelijke aanslag op de Brusselse Grote markt.  "Voorlopig heeft de stad Brussel nog geen beslissing genomen of het vuurwerk doorgaat", zegt Rosalie Pieters. "De stad gaat wel samenzitten met de bevoegde instanties om te bekijken of het vuurwerk al dan niet plaatsvindt." 

Sinds vorig jaar vindt het vuurwerk in de hoofdstad plaats op het De Brouckèreplein, en niet meer op de Kunstberg. Dat lokte vorig jaar al heel wat commotie uit omdat de brandweer het een onveilige plek vond. Er zijn namelijk te veel gebouwen waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. De stad Brussel legde dat advies naast zich neer en liet het vuurwerk toch doorgaan. Ook dit jaar vindt het vuurwerk normaal gezien plaats op het De Brouckèreplein.