Gigantische oehoe in hartje Antwerpen

Uniek zicht bij het Antwerpse Stadspark dit weekend: een wilde oehoe zat er rustig in het rond te kijken. En dat is vrij uniek, want de grote uilensoort is normaal enkel in het wild te vinden.

In België komt de oehoe bijna uitsluitend voor in de Ardennen. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen gaat het dan ook om een exemplaar dat vermoedelijk ontsnapt is uit gevangenschap. Dat zou verklaren waarom het dier in het stadscentrum voorkomt.

Opletten geblazen

Hoe dan ook is het best niet te dicht in de buurt van de vogel te komen. Met een totale spanwijdte van 1,70 meter is het niet alleen de grootste uil van Europa, zijn lange klauwen kunnen ook voor stevige verwondingen zorgen. Kijken mag, aanraken doe je dus beter niet.

Nog niet gevat

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen bevestigt dat de vogel nog steeds in de stad rondvliegt, al zou hij beter gevangen worden. Als het inderdaad om een tam exemplaar zou gaan, bestaat immers de kans dat het op een bepaald moment op mensen afvliegt. “De oehoe is waarschijnlijk opgevoed door mensen, en associeert mensen dan ook met voedsel. En aangezien de uil niet geleerd heeft om te jagen, is het nog maar de vraag hoe lang het dier het volhoudt in de stad.”