Dossier Terreurdreiging

Aanslag in Brussel verijdeld? Dit weten we nu

Gisteren en vannacht zijn er bij huiszoekingen in Brussel, Vlaams-Brabant en Luik twee personen aangehouden die mogelijke aanslagen planden in Brussel. Gisteravond raakte ook bekend dat het terreurniveau in de Brusselse politiekantoren verhoogd wordt van 2 naar 3. Maar wat weten we op dit moment? Een overzicht:

Afgelopen zondag en gisteren werden er verschillende huiszoekingen uitgevoerd in de regio Brussel, Luik en Vlaams Brabant. Het federaal parket beklemtoont wel dat die huiszoekingen niets te maken hebben met de terreuraanslagen van 13 november in Parijs.

Aanslag in de stijl van Parijs

Bij de huiszoekingen werden in totaal zes personen opgepakt. Vier daarvan mochten na verhoor weer naar huis, twee personen werden aangehouden. Uit het onderzoek blijkt dat er ernstige aanwijzingen zijn dat de twee plannen aan het smeden waren om in Brussel op verschillende plaatsen aanslagen te plegen tijdens de eindejaarsfeesten. Volgensde Brusselse politie ging het om een “concrete bedreiging” voor een aanslag “in dezelfde stijl als de aanslagen in Parijs”, blijkt uit een interne nota die Belga kon inkijken.

Propaganda van IS

Tijdens de huiszoekingen werden er onder meer informaticamateriaal, militaire trainingskledij en propagandamateriaal van IS gevonden dat grondig wordt onderzocht. Er werden geen explosieven of wapens aangetroffen.

Verhoogd terreurniveau bij politie Brussel

Gisteravond besliste Binnenlandse Zaken al om het terreurniveau in de Brusselse politiekantoren op te trekken van twee naar drie. Er waren naar verluidt aanwijzingen voor een aanslag in en rond het hoofdcommissariaat van de politie bij de Brusselse Grote Markt. Bij het Crisiscentrum willen ze voorlopig niet veel kwijt over het verhoogde niveau. Op zich zou er wel niet veel van te merken zijn, omdat in de praktijk al maatregelen voor niveau 3 genomen werden aan de politiekantoren. Het enige grote verschil is dat politiekantoren zelf kunnen beslissen om hun openingsuren aan te passen.

Nieuwe groep terroristen

De twee nieuwe terreurverdachten die gearresteerd zijn, hebben geen band met de terreuraanslagen in Parijs op Verviers. “Het is een nieuwe groep terroristen die de speurders op het spoor zijn gekomen”, zegt VTM NIEUWS-reporter Rosalie Pieters. “Zij waren nog niet gekend voor terroristische daden, een van hen zou wel andere feiten gepleegd hebben.”