Dossier Terreurdreiging

Terreurniveau hoger in politiekantoren BXL

Omdat er nieuwe, concrete aanwijzingen zouden zijn voor een aanslag in en rond het hoofdcommissariaat van de politie bij de Brusselse Grote Markt, heeft Binnenlandse Zaken gisteravond laat beslist om het terreurniveau voor de Brusselse politiekantoren op te trekken van twee naar drie. 

In tegenstelling tot de rest van België was de terreurdreiging aan de politiekantoren de voorbije maanden op niveau twee gebleven. Maar zeker tot volgende week maandag, tot na Nieuwjaar dus, wordt dat nu opgevoerd. Concreet betekent dat nog strengere bewaking en aangepaste openingsuren voor de politiekantoren. Bovendien zou het verhoogde dreigingsniveau ook gelden voor de militairen op straat.

Weinig verschil 

Volgens het Crisiscentrum zou er wel niet veel van te merken zijn, omdat in de praktijk al maatregelen voor niveau 3 genomen werden aan de politiekantoren. Het enige grote verschil is dat politiekantoren zelf kunnen beslissen om hun openingsuren aan te passen.

Dreigingsniveau 2 bij politie, niveau 3 in België. Hoe kan dat? 

Bij veel mensen rijst de vraag hoe het mogelijk is dat het terreurniveau in de Brusselse politiekantoren tot gisteren op 2 stond, terwijl in de rest van het land niveau 3 van toepassing is. "Er is een verschil met het landelijke niveau en het niveau van de instellingen", verduidelijkt Peter Mertens van het Crisiscentrum tegenover VTM NIEUWS. 

"Na de aanslagen in Parijs werd het dreigingsniveau in België opgetrokken van 2 naar 3. Er was toen een concrete dreiging dat er een aanslag zou gebeuren op plaatsen waar veel volk komt. Een dreiging voor politiekantoren was er op dat moment niet, vandaar dat het niveau daar op 2 bleef staan."

"Nu is er wel een dreiging tegenover de politiekantoren in Brussel, waardoor op dit moment niveau 3 geldt. Alle andere politiekantoren staan op dit moment nog op niveau 2. Na de interventie in Verviers werd het niveau bij de politie trouwens ook even opgetrokken naar 3, maar dat duurde niet lang."