Spoorstaking 6-7 januari nog op tafel

De spoorbonden namen nog geen beslissing over het plaatsvinden van de staking op 6 en 7 januari. Ze vragen verduidelijking over de rol van de sociaal bemiddelaar die de regering zou aanstellen. Dat blijkt na een vergadering die ze vandaag hadden.

"Welke marge is er?"
De regering is bereid een sociaal bemiddelaar aan te stellen, maar dan moet de stakingsaanzegging opgeschort worden. De spoorbonden hebben op hun beurt vragen over de rol van de bemiddelaar. "Wij willen een aantal punten verduidelijkt zien", zegt Luc Piens (ACOD Spoor) aan VTM NIEUWS, "Welke rol heeft de bemiddelaar, welke marge is er en over wat kunnen we praten?"

Onduidelijkheid troef
De vakbonden zaten vandaag samen om te beslissen over de staking van 6 en 7 januari. Maar een twee uur lange vergadering bracht geen duidelijkheid. Er is ook geen nieuwe vergadering gepland. 

Staken of niet?
Eerder beslisten de vakbonden al om de stakingsdagen op 21,22 en 23 januari uit te stellen tot na de examenperiode. Nu bekijken ze dus of ze toch nog op 6 en 7 januari zullen staken. Zelf benadrukken de vakbonden dat ze nog tot 48 uur voor de staking hebben om hun plannen af te blazen.

Verdeeldheid over staking?
Dat er geen beslissing is, kan wijzen op verdeeldheid binnen de spoorbonden over de staking. In het verleden bleek al dat er langs Franstalige kans een grotere stakingsbereidheid is dan in Vlaanderen. Of dit de oorzaak is van de uitgestelde beslissing is echter helemaal niet duidelijk.