De Kesel geviseerd na euthanasie-uitspraak

Kersvers aartsbisschop Jozef De Kesel ligt onder vuur nadat hij in een interview met Het Belang van Limburg zei dat ziekenhuizen het recht hebben om te beslissen om geen euthanasie toe te passen. Zowel partijen N-VA, Open Vld en sp.a zijn niet te spreken over zijn uitspraken, net als euthanasie-expert Wim Distelmans. Dat melden de kranten van Mediahuis.

In het interview zei De Kesel dat katholieke instellingen het recht hebben abortus en euthanasie te weigeren en dat “er geen vrije keuze is als er maar één keuzemogelijkheid is”. Euthanasiespecialisten van N-VA, Open Vld en sp.a reageren geschokt. “Katholieke instellingen leven van subsidies en moeten de wet volgen”, zegt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Parlementairen vinden dat De Kesel een grote denkfout maakt door zijn eigen standpunt door te trekken naar het niveau van de instellingen.

Ook Wim Distelmans, voorzitter van de Federale Commissie Euthanasie, vindt de uitspraak van De Kesel ongepast. “De meeste ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn nog steeds katholiek. Als daar het recht op euthanasie wordt afgewezen, is dat zeer problematisch.”

Volgens de woordvoerder van De Kesel wil de aartsbisschop katholieke ziekenhuizen niet verbieden om euthanasie toe te passen, maar wil hij hen enkel de keuze geven om het te weigeren. Dat vertelde hij aan VTM NIEUWS.