KAART: Hier mag vuurwerk op oudjaar (niet)

Enkele gemeenten rond Brussel verbieden vuurwerk op oudejaarsavond door de verhoogde terreurdreiging. Maar elke Vlaamse gemeente bepaalt zijn eigen regels rond vuurwerk. VTM NIEUWS zocht uit in welke centrumsteden je wel of geen vuurwerk mag afschieten voor nieuwjaar.

Hier mag vuurwerk (zo goed als) niet
In sommige steden is vuurwerk absoluut niet toegelaten. Zowel in Brussel, Antwerpen, Oostende, Leuven als Sint-Niklaas geldt er een totaalverbod op vuurwerk. Je kan er een vergunning voor aanvragen, maar je zal ze niet krijgen. In Brussel, Antwerpen en Oostende organiseert de stad wel een eigen vuurwerkspektakel.

Hier mag vuurwerk in beperkte mate
Veel steden houden de kerk in het midden en laten vuurwerk enkel voor een korte tijd toe. Hoewel de precieze afbakening stad per stad verschilt, mag iedereen in Gent, Mechelen, Hasselt of Brugge rond middernacht vuurwerk afschieten. Ervoor of erna is vuurwerk verboden. In Aalst en Roeselare mag vuurwerk enkel met een vergunning, maar de meeste aanvragen rond middernacht worden wel goedgekeurd.

Hier mag vuurwerk de hele avond
Sommige steden gaan een stapje verder en laten vuurwerk de hele avond toe. Zowel in Kortrijk als Genk mag iedereen de hele avond vuurwerk afschieten. Het is ten slotte maar één keer per jaar nieuwjaar.