Trein geschrapt na snelheidsovertreding

Een trein op de lijn Hasselt - Antwerpen is vandaag rond 11.45 uur geschrapt, nadat de trein even voorbij Leuven de normale snelheid had overschreden. De treinbestuurder reed 70 km/u op een plaats waar hij slechts 40 mocht reden. Dat meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan VTM NIEUWS. De bestuurder werd volgens de veiligheidsmaatregels meteen "te voet gesteld" en de trein keerde terug naar het station van Leuven, waar de circa honderd reizigers verzocht werden over te stappen op een andere trein die hen alsnog naar hun bestemming bracht. Er waren geen gevolgen voor andere treinen.

Bruusk tot stilstand
Volgens een passagier die op de trein zat, remde de trein in volle vaart waardoor passagiers hard door mekaar werden geschud en enkelen tegen het glas van de vensters terechtkwamen, zonder al te veel erg. "Het leek op een bijna-ontsporing", aldus de getuige.

Intern onderzoek
Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, bevestigt dat de trein die onderweg was van Hasselt naar Antwerpen omstreeks 12.45 uur even voorbij Leuven te snel heeft gereden. "De veiligheidsprocedure die dan moet gevolgd worden, houdt in dat de treinbestuurder niet mag doorrijden. Hij moet vervangen worden. De trein is dan naar Leuven teruggekeerd en de trein werd vervolgens afgeschaft. De reizigers konden wel met een andere trein hun reis voortzetten, met enige vertraging. Voor andere treinen op dit traject had het voorval geen gevolgen", aldus nog Crols. Een intern onderzoek moet uitklaren waarom de trein de snelheidslimiet heeft overschreden.

Foto: Archiefbeeld.