Felle kritiek op terreurdatabank

De manier waarop de regering een nieuwe grote databank met alle fiches van terroristen en extremisten wil oprichten, botst op felle kritiek van de Privacycommissie. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Die databank is een van de maatregelen in het wetsontwerp dat de regering twee weken geleden goedkeurde in de strijd tegen het terrorisme. 

Ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie Jan Jambon en Koen Geens vroegen vorige week een advies aan de Privacycommissie over het ontwerp. In dat advies hekelt de commissie dat te veel diensten toegang krijgen tot de gegevens en dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de diensten bij het bepalen hoe ver ze mogen gaan in het raadplegen en bewerken van de database.

"Zeer vreemd"
Daarnaast dreigen er overlappingen met andere databanken en is er geen verantwoordelijke aangeduid die de betrouwbaarheid van de informatie zal controleren. De commissie vindt het bovendien "zeer vreemd" dat de databank via de politiewetgeving wordt ingevoerd.

"Facebook, dus ook overheid"
"De databank mag en moet er komen, maar we gaan het wetsontwerp bijsturen", aldus staatssecrearis voor Privacy Bart Tommelein. "Het is logisch dat als je een databank opmaakt je moet zeggen wie ervan gebruik mag maken. Ook hoe lang de gegevens daar blijven en welke gegevens je verzamelt, is belangrijk. Dat geldt voor alle ondermingen in dit land, ook bijvoorbeeld voor Facebook. En dan moet dat ook voor de overheid gelden, zelfs in de strijd tegen terreur."

De Privacycommissie geeft dan weer wel een gunstig advies over het algemene principe om een gemeenschappelijke terrorismedatabank op te richten.