Doel 3 opnieuw stilgelegd door lek

Electrabel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag, om 1.00 uur, onvoorzien de kernreactor Doel 3 stilgelegd. Dat is bevestigd door het elektriciteitsbedrijf zelf. De uitval zou "maximaal een paar dagen" kunnen duren, aldus de woordvoerster van de centrale.

"We hebben zelf beslist om de reactor van het net te koppelen. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren", verklaart woordvoerster Els De Clercq. Intussen is de isolatie rond de leiding verwijderd. Het blijkt te gaan om een heel klein lek ter hoogte van een lasnaad. "We zijn nu bezig om de nodige mensen op te trommelen om dat te herstellen. Hopelijk gebeurt dat heel snel".

Niet helemaal stil

De centrale wordt volgens De Clercq nu in afwachting in 'warme stilstand' gehouden, waarbij de centrale snel kan worden heropgestart zodra dat kan. Een exacte timing voor het heropstarten kon niet meteen worden gegeven. "Maximaal een paar dagen", aldus de woordvoerster over de duur van de uitval.

Scheurtjesreactor

Doel 3 is één van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, en was amper vier dagen geleden weer opgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. Doel 2 werd donderdag weer opgestart en zal zaterdag aan de volle honderd procent stroom leveren. De opstart van Doel 1 volgt begin volgende week. Doel 4 draait aan honderd procent.

"Tegen nieuwjaar al in orde"

“De reactor zou niet lang stil liggen, het zou een kwestie van enkele dagen zijn,” weet VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. Tegen nieuwjaar zou Doel 3 alweer moeten werken. We hoeven ons ook geen zorgen te maken over een tekort aan elektriciteit. “Er zijn voldoende reserves, en door de warmte verbruiken we ook minder.”