RIZIV betaalt medicijn Pauline (3) niet terug

Eén dag na het nieuws dat de jonge Elias het peperdure medicijn Soliris dan toch krijgt terugbetaald, duikt een soortgelijk verhaal op van een jong meisje. Het gaat om de 3-jarige Pauline. Ze lijdt aan een onbekende hersenziekte, waarvoor ze ook al een behandeling van 15.000 euro kreeg. Maar nu krijgen haar ouders te horen dat dat niet zal worden terugbetaald.

“Eind mei kreeg Pauline plots drie epilepsieaanvallen op amper twee weken tijd”, vertelt haar vader Serge Moschowski aan Het Laatste Nieuws. “Er werd eerst gedacht dat ze aan het Rasmussen-syndroom leed en ze binnen het jaar in een rolstoel zou zitten. Die diagnose is intussen bijgesteld. Pauline heeft een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij haar immuunsysteem haar eigen hersenen aanvalt.”

Tien baxters

Om de ontsteking in de hersenen tegen te gaan, kreeg het meisje al tien baxters met daarin het medicijn Privigen. “Haar toestand verbeterde spectaculair. Het beven en schudden ging toch weg”, vertelt haar vader. Maar een nieuwe scan vorige week wees uit dat de ontsteking in haar hersenen nog niet weg is. Pauline zal de behandeling mogelijk nog een lange tijd moeten volgen."

Factuur van 15.000 euro

“Maar het ziekenfonds heeft ons intussen laten weten dat het medicijn Privigen niet wordt terugbetaald. Er wacht ons een serieuze factuur", aldus haar vader.

Foto: Het Laatste Nieuws