Medicijn Elias dan toch terugbetaald

Goed nieuws voor Elias, de jongen die aan de zeldzame immuunziekte aHUS met nierfalen lijdt en dit jaar een emotionele oproep op Facebook deed. Hij krijgt het peperdure medicijn Soliris dan toch terugbetaald en komt daardoor ook in aanmerking voor een transplantatie. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft over het medicijn een overeenkomst bereikt met farmaproducent Alexion.

"30 pillen per dag, 3 keer per week in het ziekenhuis slapen voor dialyse en maximaal 700 ml per dag drinken". Met handgeschreven briefjes vertelde Elias in een video op Facebook zijn verhaal. De 15-jarige jongen lijdt al bijna zijn hele leven aan de zeldzame nierziekte aHUS. Elias kan pas een transplantatie krijgen, als hij het medicijn neemt. Maar dat kost 18.000 euro per maand en wordt niet terugbetaald. Maar daar komt nu verandering in.

Overeenkomst

Dankzij de princiepsovereenkomst die minister Maggie De Block met het farmabedrijf Alexion heeft bereikt, kan Elias nu wel geholpen worden. Het geneesmiddel zal beschikbaar worden gesteld voor alle patiënten die aan een eindstadium nierfalen lijden. Ze krijgen onmiddellijk toegang tot Soliris en kunnen zo op de wachtlijst van een niertransplantatie geplaatst worden. Want de toediening van het medicijn kan het risico op afstoting verlagen bij een transplantatie.

De overeenkomst is een begin. Er volgen nog reglementaire procedures die nodig zijn om tot een definitieve oplossing te komen voor vergoeding.