Darmspecialist stopt en richt zich op vzw

Het is vandaag de laatste werkdag van de bekende darmspecialist Luc Colemont. Hij zegt zijn job in het ziekenhuis op en laat zich vanaf nu door Marc Coucke sponsoren zodat hij lezingen kan geven over darmkanker. Want we weten er te weinig over, vindt Colemont. Elke dag sterven vijf Vlamingen aan darmkanker.

De maag-darmspecialist gaat zich volledig focussen op de vereniging die hij zelf oprichtte: 'Stop Darmkanker'. Dat kan dankzij een gulle gift van ondernemer Marc Coucke. De ex-baas van Omega-Pharma stopt 2,5 miljoen euro in de vzw. Daardoor zag Colemont de werking van ‘Stop Darmkanker’ voor de komende vijf jaar verzekerd.

Elke dag krijgen dertien Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben, elke dag sterven er vijf. Veel té veel, vindt Colemont. België staat op de elfde plaats op de wereldranglijst darmkanker: dit jaar overleden al 1.675 aan de ziekte en jaarlijks krijgen 8.000 Belgen de diagnose te horen. Colemont wil tegen 2018, buiten het bevolkingsonderzoek, 2.500 extra darmkankers stoppen in Vlaanderen.

Bekijk ook: