Eerste politiedrone haalt 135 km/u

De federale politie kan vanaf nu een drone inzetten. De bedoeling is om het toestel te gebruiken bij de wegpolitie voor bijvoorbeeld zware verkeersongevallen, voor zoekacties van de Cel Vermiste Personen en voor toezicht op massa-evenementen. Het toestel kan 135 kilometer per uur vliegen en onderaan hangt een camera die 360° in het rond kan filmen.

In noodsituaties kan een drone veel sneller opstijgen dan een helikopter en het is ook een pak goedkoper. Er zijn twee piloten opgeleid om de drone te besturen. Vanaf volgend jaar komt er een uitgebreider takenpakket voor de drones en zullen er dus extra toestellen aangekocht worden: twee voor de directie van de Speciale Eenheden en één voor het labo van de federale gerechtelijke politie Brussel.

Wetgeving

Drones van de politie zijn niet gebonden aan de regels die nu gelden voor particulier en commercieel gebruik van drones. Er wordt gewerkt aan een aparte wetgeving voor de politiedrones, maar in afwachting wordt dezelfde wetgeving gehanteerd als die van de politiehelikopters. De piloten weten dus waar ze wel of niet mogen vliegen en hoe hoog ze de drone mogen sturen.