Treinstaking uitgesteld tot na examens

De geplande treinstakingen van 21, 22 en 23 januari worden uitgesteld tot na de examens. Dat werd zonet bekend gemaakt op een persconferentie van de spoorvakbonden, na overleg met studenten. De geplande stakingen van 6 en 7 januari gaan voorlopig nog wel door. Nieuwe data voor de drie uitgestelde dagen zijn er nog niet.

Het conflict bij het spoor raakt dus maar niet ontmijnd. Alles draait rond het cao-voorstel voor 2016-2018 dat nu op tafel ligt. Een aantal maatregelen die daar instaan zijn onaanvaardbaar voor de vakbonden. Het enige wat nu toch bespreekbaar blijkt, is het verschuiven van een aantal dagen. En dat onder druk van een hele groep mensen, vooral de studenten.

Studenten halen slag thuis

Opmerkelijk beeld op de persconferentie van de spoorbonden: Opaline Meunier van studentenfederatie Unecof kondigde het uitstel van de stakingsdagen aan. “Vandaag kunnen we aankondigen dat de laatste drie stakingsdagen op 21,22 en 23 januari verschoven zullen worden naar data buiten de examenperiode.” En dus krijgen de studenten de machtige spoorbonden toch een beetje op de knieën.

Regering wil niet wijken

Afstel, maar geen uitstel klinkt het bij de vakbonden. En daarmee zetten ze de regering nog steeds onder druk. Maar premier Charles Michel is duidelijk: “Wij staan open voor overleg, maar dat betekent: geen staking.” De eis van de regering blijft dus dezelfde, zolang de stakingsaanzegging loopt, wil de regering niet praten. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) blijft wel positief: “we kunnen tot goede posities komen, ik ben geduldig.”