Dit waren de helden van 2015

Tijdens het afgelopen jaar waren er weer een pak mensen (of dieren) die het verschil maakten. Die mensen inspireerden anderen, gewoon door te doen wat ze doen. Het zijn de helden van 2015. Een overzicht van hun heldendaden.

De veiligheidsdiensten rollen terreurcel op in Verviers

Op 15 januari vallen speciale interventieagenten binnen in een woning in Verviers, in het kader van een bredere antiterreuractie. De agenten worden beschoten en in het vuurgevecht dat volgt, komen twee terroristen om het leven. Een derde persoon wordt opgepakt. Uiteindelijk blijkt dat er met de inval wel degelijk een aanslag werd verijdeld. De materialen die later gebruikt werden bij de bommengordels tijdens de aanslagen in Parijs, worden ook in Verviers gevonden.

Stromae verovert de wereld

2014 leek al het jaar van Stromae, in 2015 gaat hij er nog eens los over. De internationale doorbraak van de Belgische artiest is meer dan ooit een feit, met als hoogtepunt een indrukwekkend optreden in Madison Square in New York.

Hein Vanhaezebrouck leidt AA Gent naar de top

Hein Vanhaezebrouck bezorgt de Buffalo's de eerste titel ooit en wordt zo onsterfelijk in Gent. Maar daar blijft het niet bij: de trainer doet ook daarna zijn ploeg meermaals boven zichzelf uitstijgen. Topprestaties in de Champions League en opnieuw ferm aan kop in de Jupiler Pro League, waar eindigt dit succesverhaal?

Politiehond Diesel komt om bij terreuractie in Frankrijk

Bij een antiterreuractie in Saint-Denis, in de nasleep van de aanslagen in Parijs, gaat politiehond Diesel als eerste binnen in een appartement waar terroristen zich schuilhouden. De hond wordt doodgeschoten, maar zijn heldendaad gaat de wereld rond.

Koelbloedige bewaker bij NOS

Op 29 januari valt de 19-jarige student Tarik Zahzah binnen bij de Nederlandse openbare omroep NOS. Hij heeft een wapen bij zich –later blijkt het een nepwapen – en eist uitzendtijd tijdens het journaal van 20 uur. Een bewaker kan de man aan de praat houden en brengt hem uiteindelijk naar de verkeerde studio, waar er geen opnames zijn. De koelbloedigheid waarmee de bewaker handelde, wordt in Nederland als een ware heldendaad onthaald.

Wielemie pakt driemaal goud

Niemand die er nog aan twijfelt dat Marieke ‘Wielemie’ Vervoort een heldin is, maar afgelopen jaar bewijst ze nogmaals tot wat ze in staat is. Op het WK voor paralympiërs in Qatar pakt ze drie keer goud: op de 100, 200 en 400 meter. En ze heeft al een volgend doel: de Paralympische Spelen van 2016. En dat terwijl iedereen weet hoe veel het van haar lichaam vraagt.

Vier treinreizigers verijdelen aanslag op Thalys

In augustus wil Ayoub El Khazzani een aanslag plegen op een Thalystrein. Hij laadt zijn wapen op het toilet en wil dan een bloedbad aanrichten. Dat is buiten vier andere treinreizigers gerekend: de Amerikaanse militairen Spencer Stone, Alek Skarlatos, de student Anthony Sadler en de Brit Chris Norman. Zij overmeesteren El Khazzani en voorkomen een bloederige aanslag.

De Rode Duivels: nummer één van de wereld

Wie twijfelt er nog aan dat België volgend jaar Europees kampioen wordt? De Belgen kwalificeren zich dit jaar als groepswinnaar voor het EK. Dat op zich is al historisch, want het was van 1984 geleden dat ze daar in geslaagd waren. Maar nog historischer is het feit dat België officieel het beste voetballand ter wereld is. Althans, als we mogen afgaan op de nummer 1-positie op de FIFA-ranglijst.

Iedereen die meehielp aan Rode Neuzen Dag

Op 15 december is er de eerste Rode Neuzen Dag, een initiatief van VTM, Qmusic en Belfius om jongeren met psychische problemen te helpen. De helden in dit verhaal: iedereen die meehielp en geld stortte voor de verschillende acties. 3.858.814 keer bedankt!