Dit moet u weten over groot kerstakkoord

De federale regering heeft een groot kerstakkoord bereikt, waarin enkele belangrijke knopen zijn doorgehakt. Er is onder andere een akkoord over een defensieplan en er komt ook een nieuw politiekorps met 1600 agenten. Ook over de witte kassa is er nieuws. Die wordt vanaf 1 januari verplicht voor alle horecazaken die meer dan 25.000 euro uit voeding halen.

De ministers zaten sinds negen uur vanochtend samen in de ambtswoning van premier Michel, voor het laatste kernkabinet van het jaar. Dat ze daarin nu al een akkoord bereiken, is sneller dan verwacht. Dat vertelt ook VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken. “Bij de start vanochtend nog zeiden de ministers dat het weinig waarschijnlijk was dat er tot het einde zal worden onderhandeld.”

Wat is er beslist?

Het Belgisch leger zal tegen 2030 worden afgeslankt van 32.000 naar 25.000 manschappen. Er wordt wel 9,2 miljard euro in Defensie geïnvesteerd. Een keuze voor de opvolger van de F-16 is nog niet gemaakt, maar er wordt wel geïnvesteerd in 34 straalvliegtuigen. Daarnaast worden ook twee fregatten, zes mijnenjagers en zes drones aangekocht. De eerste drones krijgt Defensie in 2021, de vier anderen pas in 2025.

De politie krijgt meer dan 2500 extra agenten. Het grootste deel daarvan gaat naar een nieuw korps met 1660 manschappen. Zij krijgen als opdracht om in te staan voor de bewaking en bescherming van personen en gebouwen, en voor protocollaire escortes. “Het gaat niet om nieuwe aanwervingen”, verduidelijkt Jelle Frencken. “Het zijn bijvoorbeeld militairen die op het einde van hun loopbaan zijn en dan van defensie naar de binnenlandse politie kunnen.”

Met dit nieuwe korps wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de politie zich meer kan richten op hun kerntaken. Het nieuwe korps moet dus de gewone politie ontlasten. Daarnaast krijgt de lokale politie ook 450 nieuwe agenten, de federale politie krijgt er ruim 400.

Ook voor de horeca is er een belangrijk akkoord. De veelbesproken witte kassa wordt vanaf 1 januari verplicht voor alle horecazaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet halen uit maaltijden die ter plaatse worden opgegeten. Snacks die je afhaalt, zoals een broodje of frietjes, tellen niet mee.

Tot nu toe was de regel dat horecazaken verplicht een witte kassa moeten gebruiken als ze meer dan tien procent van hun omzet uit voeding halen. Dat leidde tot verwarring, dus is die tien procent omgezet in een duidelijk bedrag.

De regering noemt dat een succes, maar Horeca Vlaanderen vindt het nog steeds een onduidelijke regel. “De grens van 25.000 euro voorziet weer een verschillende behandeling van zaken die op dezelfde wijze maaltijden ter plaatse serveren. Er wordt ook geen evenwicht gebracht aangezien er geen zekerheid bestaat over de omvang van de omzet zonder gebruik van een witte kassa.”