“Stop met snelheid op boete te corrigeren”

De correctie die toegepast wordt bij snelheidscontroles wordt maar beter afgeschaft. Dat zegt politierechter Mireille Schreurs aan Het Laatste Nieuws. Bij snelheidscontroles verlagen agenten de vastgestelde snelheid met zes km/u op plaatsten waar tot 100 km/u mag gereden worden. Maar volgens de rechter zet dat mensen net aan om sneller te rijden.

Jaren geleden voerde het College van Procureurs-generaal de correctie in, omdat de resultaten van meettoestellen niet altijd waterdicht zijn. Maar Mireille Schreurs volgt die verplichting dus niet. “Ofwel flits je aan de maximum toegestane snelheid en is de geregistreerde waarde de enige juiste, ofwel flits je niet", zegt ze in de krant. Volgens haar zou je dan evengoed pakweg 6 km/u bij de vastgestelde snelheid kunnen tellen, want als de meettoestellen niet altijd waterdicht zijn, zou  het dus ook kunnen dat te vastgestelde snelheid lager is dan de werkelijke.

Het voorstel van de politierechter kan op weinig bijval rekenen. Volgens Marc Hellinckx, vicevoorzitter van de vaste commissie voor lokale politiezones zouden veel automobilisten hun boete in vraag stellen.  “Wij hebben die technische reserve van zes kilometer of 6% op de snelwegen nodig om 100% te garanderen dat iemand te snel heeft gereden.”, zegt hij in de krant. Ook minister van Justitie Koen Geens wil de regeling niet wijzigen.