Dossier Vluchtelingencrisis

Gemeenten weigeren extra vluchtelingen

Het stadsbestuur en OCMW van Scherpenheuvel-Zichem hebben maandagavond beslist om niet in te gaan op de vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om acht bijkomende plaatsen te creëren voor asielzoekers. Ook de gemeente Ingelmunster wil geen bijkomende vluchtelingen opvangen.

Francken had acht plaatsen voor de Vlaams-Brabantse gemeente Scherpenheuvel-Zichem voorzien in zijn spreidingsplan dat hij eind vorige week aan alle Belgische gemeenten bezorgde. Volgens Scherpenheuvel-Zichem werd bij deze beslissing "totaal geen rekening gehouden" met het feit dat Scherpenheuvel-Zichem al 211 asielzoekers opvangt.

Acht extra plaatsen

Begin vorige maand nog opende Fedasil in een voormalig rusthuis in het centrum van Scherpenheuvel een asielcentrum met 200 plaatsen dat uitgebaat wordt door Caritas. "Een dergelijk opvangcentrum heeft een enorme impact op een gemeente, zowel qua administratie, onderwijs, veiligheid, sensibilisering, OCMW-financiën... Als er nog acht extra plaatsen moeten gecreëerd worden, wordt een stad als de onze wel erg zwaar aangepakt", aldus burgemeester Manu Claes en OCMW-voorzitter Marie-Jeanne Hendrickx (beiden CD&V). Beiden zijn ook niet te spreken over de criteria die het kabinet-Francken hanteert voor de verdeling van de asielzoekers.

Gemeenten kunnen vrijgesteld worden

Uit contacten die ze hadden met het kabinet blijkt dat er bij de verdeling van de opvangplaatsen wordt rekening gehouden met het bevolkingsaantal, het totaal netto belastbaar inkomen, het reeds aanwezig aantal opvangplaatsen in de gemeente en het aantal leefloners. Gemeenten kunnen worden vrijgesteld van bijkomende plaatsen als hun inspanning om asielzoekers op te vangen reeds meer dan drie maal hoger is dan de gemiddelde opvanginspanning per duizend inwoners. "We vroegen aan het kabinet op wat dit vrijstellingscriterium gebaseerd is, maar men moest ons het antwoord schuldig blijven", aldus Claes en Hendrickx.

Geen extra opvang in 19 gemeenten

Volgens het spreidingsplan van Francken moeten 19 van de 308 Vlaamse gemeenten geen extra asielzoekers meer moeten opvangen, omdat ze er al heel veel hebben. Gemeenten als Houthalen-Helchteren, Sint-Truiden en Arendonk vangen nu al vele honderden mensen op, daar komen er geen meer bij.