Hier zijn de meeste alcoholcontroles

Op een zaterdag in de stad Antwerpen, dan hebt u als chauffeur het meeste kans om te moeten blazen tijdens een alcoholcontrole. Dat blijkt uit cijfers van politiecontrole.be, die VTM NIEUWS heeft gekregen. De afgelopen twaalf maanden waren er in Antwerpen 721 alcoholcontroles. Dat is veruit het meeste van heel Vlaanderen en Brussel.

De app van politiecontrole.be telde tussen december 2014 en november 2015 8500 alcoholcontroles in Vlaanderen en Brussel. 721 of 8,48% van die controles waren in Antwerpen. Op plaats twee staat Mechelen, nog een Antwerpse stad, met 234 controles. De rest van de top vijf bestaat uit Gent (157), Brussel (103) en Aalst (101). Provinciehoofdsteden Brugge (71) en Hasselt (69) staan op plaats zes en zeven.  

In de grafiek hieronder ziet u de rest van de top twintig. Op de kaart staan per provincie de steden en gemeenten waar de meeste controles zijn.

Vooral op zaterdag

De meeste alcoholcontroles zijn in het weekend, met zaterdag als uitschieter. Maar ook op dinsdag zijn er opvallend meer alcoholcontroles. Op maandag zijn er de minste.

Tot 4 keer meer overdag

Gisteren gaven we al mee dat overdag vier keer meer alcoholcontroles zijn dan ’s nachts. Verkeersspecialisten vinden dat jammer. Zij vragen al jaren om ’s nachts meer te controleren, want dan zitten er in verhouding veel meer chauffeurs dronken achter het stuur.