Horeca maakt komaf met wurgcontracten

De cafébazen, brouwerijen en horecafederaties hebben een akkoord ondertekend dat wurgcontracten onmogelijk maakt. Nu moeten cafébazen dikwijls alles bij één brouwer aankopen, soms zelfs veel meer dan ze kunnen verkopen. En als ze dat niet doen, krijgen ze boetes of sluit het café. Dat kan in de toekomst niet meer.

Voor bieren blijft de exclusiviteitsgarantie grotendeels wel bestaan. Cafébazen blijven ertoe beperkt om maximaal twee speciaalbieren bij een andere brouwer aan te kopen. Voor warme dranken (exclusief koffie), sterke dranken en voor alle goederen die geen dranken zijn, valt de exclusiviteitsverplichting weg.

De minimale afnameverplichtingen blijven wel bestaan, maar er wordt nu uitgegaan van “realistische quota”, afhankelijk van bijvoorbeeld de ligging van de zaak en de ervaring van de uitbater.

Horeca Vlaanderen is tevreden met het nieuwe akkoord. “Wat jarenlang onbespreekbaar was, is nu opengebroken”, klinkt het. De regeling zou op 1 maart moeten starten voor nieuwe contracten.