Overdag tot 4 keer meer kans op blazen

De politie houdt overdag vier keer meer alcoholcontroles dan ’s nachts. Dat blijkt uit cijfers van politiecontrole.be die VTM NIEUWS opvroeg. Verkeersspecialisten vragen nochtans al jaren om ’s nachts meer te controleren, omdat er dan vaker dronken chauffeurs op de weg rijden.

De app politiecontrole.be, waar mensen elkaar voor controles kunnen waarschuwen, telde het voorbije jaar 4106 controles tussen 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds. En amper 964 controles tussen middernacht en 8 uur 's ochtends. Verkeersspecialisten vragen al lang om meer ’s nachts te controleren, omdat er dan vaker dronken mensen op de weg rijden.

Volgens de federale politie wordt er wel degelijk gericht gecontroleerd, dus waar het risico op overtreders het grootste is. Bij controles 's nachts blazen in verhouding meer mensen positief, maar ook controles overdag zijn nodig, zegt ook de lokale politie.

Politievakbond VSOA verwijt de politie dat ze te veel bezig is met de statistieken. Ze moeten een bepaald aantal controles halen, dus doen ze er zoveel mogelijk overdag, omdat ze dan meer mensen kunnen controleren, klinkt het. Ook de vakbond pleit voor meer controles ’s nachts, maar daar is onvoldoende personeel voor.