Doel 3 vannacht opnieuw opgestart

De kernreactor Doel 3 werd in de nacht van zondag op maandag opnieuw op het elektriciteitsnet geschakeld, zo meldt uitbater Electrabel. Hiermee zijn alle zogenaamde "scheurtjescentrales" opnieuw operationeel. Begin vorige week werd reeds Tihange 2 opgestart. De twee centrales lagen sinds eind maart 2014 stil.

Even na 4 uur werd Doel 3 opnieuw op het net geschakeld, zo meldt Els De Clercq, de communicatieverantwoordelijke van de kerncentrale in Doel. Rond 8.30 uur zit de centrale op 30 procent van de capaciteit. In de nacht van dinsdag op woensdag zal de centrale vermoedelijk op volle kracht draaien. De heropstart gebeurde uiteindelijk enkele dagen later dan eerst gepland.

Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudsstop in de stalen wanden van de reactorkuipen "duizenden foutindicaties" werden ontdekt. Het ging om waterstofbelletjes, met de dikte van een sigarettenblaadje. In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, onder voorwaarde van bijkomend onderzoek.

Uit dat onderzoek kwamen twee onverwachte resultaten bij de testen, waarna de twee kerncentrales in maart 2014 opnieuw stilgelegd werden. Halverwege november gaf het Fanc andermaal groen licht voor de heropstart omdat er uit het onderzoek geen elementen naar voren kwamen die een heropstart in de weg zouden staan.

De heropstart van Doel 3 en Tihange 2 brengt een volledig operationeel nucleair park in ons land weer wat dichterbij. Deze week zouden ook de kerncentrales Doel 1 en 2 heropgestart worden na het akkoord eind vorige maand tussen de federale regering en Electrabel en moederbedrijf Engie over de levensduurverlenging met tien jaar tot 2025.

Volgens de officiële planning die Electrabel aanhoudt, zou Doel 2 om middernacht in de nacht van dinsdag op woensdag ingeschakeld worden. Vierentwintig uur later zou Doel 1 volgen, aldus woordvoerster Els De Clercq. Ze voegt er wel aan toe dat dit alles nog kan wijzigen.

In Tihange draaien de reactoren 2 en 3 normaal. Tihange 1 werd vrijdagavond automatisch stilgelegd na een brand in het niet-nucleaire gedeelte. Tihange 1 was in september al eens stilgelegd door een technisch defect aan een watervoedingspomp. Volgens Engie's transparantiewebsite zou Tihange 1 net als Doel 2 in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw operationeel zijn.