Gemeenten krijgen geld terug van Beaufort

De kustgemeenten krijgen van de provinciale overheid de helft van het bedrag terug dat ze betaald hadden voor de kunsttriënnale Beaufort, die deze zomer plaatsvond. Het kunstenaarscollectief A Dog’s Republic kwam namelijk niet alle afspraken na, waardoor het kostenplaatje lager uitkwam dan voorzien.

In totaal had de provincie West-Vlaanderen een budget van 2 miljoen euro begroot, waarvan de tien kustgemeenten samen 400.000 euro bijdroegen. Omdat A Dog’s Republic maar 72 procent van de beloofde projecten realiseerde, moest de provincie uiteindelijk maar 1,75 miljoen euro betalen, en krijgen de gemeenten elk 20.000 euro terug.

Een aantal gemeenten waren nogal misnoegd over het zomerevent. “We moeten niet naïef zijn, er zijn zaken foutgelopen, vooral in de communicatie. Maar we hebben veel rechtgetrokken tijdens het festival,” zegt gedeputeerde Myriam Vanlerberghe. Zo klaagde de gemeente Bredene in juli al over het kunstwerk dat op hun strand lag. De meeste badgasten wisten namelijk niet dat het om kunst ging, en al helemaal niet dat het deel uitmaakte van het Beaufortproject.

De gemeenten zijn dan ook tevreden met het compromis, maar Vanlerberghe onderstreept wel dat de meeste gemeenten ook gelukkig waren met de gerealiseerde kunstwerken. Er werden 34.000 kaarten verkocht, maar omdat veel werken gratis te bezichtigen waren, lag het totale bezoekersaantal waarschijnlijk veel hoger.